Vakuování - TOP MAGAZÍN

Vakuování je stále „IN“

Už se vám někdy stalo, že jste se v obchodě nechali trochu unést a půlka nákupu letěla po týdnu do koše, protože se potraviny zkazily? Kolik máte zrovna teď v lednici potravin, které jsou otevřené a jejichž čerstvost se vytrácí? I když plýtvání není správné, rozhodně není neobvyklé. Dle výzkumů se vyhodí až třetina jídla, které se vyprodukuje. Nejenže to není šetrné pro naši planetu, není to šetrné ani pro vaši peněženku. Každý z nás prý takto ročně vyhodí do koše až dvacet tisíc korun! A přitom by jen stačilo lépe plánovat a uchovávat potraviny vhodným způsobem. Kromě známého mražení můžete potravinám prodloužit trvanlivost i domácím vakuováním.

Proč právě vakuování?
Vakuování potraviny účinně chrání před bakteriemi a plísněmi a udržuje je tak déle čerstvé. Vakuum totiž znamená nepřítomnost vzduchu a právě kyslík obsažený ve vzduchu podporuje množení mikroorganismů a způsobuje, že se potraviny kazí. Redukuje také oxidaci potravin, která snižuje obsah prospěšných látek i chuť potravin. Tolik prospěšné vitámíny a minerály zůstanou zachovány a ještě si výborně pochutnáte. Nejvíce vakuování využijete pro prodloužení trvanlivosti masa, ryb či čerstvé zeleniny. U masa či ryb můžete použít i marinádu a potraviny tak čekají na konzumaci již naložené. Široké možnosti využití oceníte i na dovolené nebo až pojedete na výlet. Výhodou je, že u ovoce a zeleniny pomůže odsátí vzduchu uchovat i barvu, například jablka tedy nezhnědnou a budou stále lákavá a čerstvá. I suché potraviny jako je mouka či káva je možné vakuovat a uchovat je tak déle. Káva navíc neztrácí své aroma.

Vakuová balička, užitečný pomocník
K vakuování slouží takzvaná vakuová balička, což je přístroj, který umí odsát vzduch ze sáčků nebo ze speciálních nádob, které jsou k vakuování určené.
Jak moc se prodlouží trvanlivost, to záleží i na typu potraviny. Důležité je zmínit, že potraviny jako je maso, ryby či sýry nebo i ovoce a zelenina mají rády chladné prostředí a je tedy nutné je zavakuované dát do lednice. Čerstvé maso potom vydrží asi o 5 dní déle než běžně, ovoce dokonce i o 10 dní. Mraženému masu vakuování prodlouží trvanlivost i o víc než 10 měsíců.

Vakuování potraviny účinně chrání před bakteriemi, plísněmi i oxidací a udržuje je tak déle čerstvé. Pomáhá zachovat vitamíny a minerály a dokonce i chuť a aroma. Přestaňte tedy plýtvat a vyhazovat potraviny, které nestíháte spotřebovat. Šetřete přírodní zdroje i své peněženky. Naučte se potraviny včas vakuovat.