sušené potraviny TOP magazín

Domácí sušené plodiny aneb zásobárna zdraví

Rádi byste si sezónní ovoce a zeleninu ze zahrádky uchovali i pro zimní období a nepřišli o drahocenné vitamíny? Jedním z nejzdravějších způsobů je konzervace sušením, která zachová až 80% prospěšných látek, včetně vitamínu A a B. Klesá pouze obsah vitamínu C. I tak se však jedná o bezkonkurenční zásobárnu vitamínů.
Tímto způsobem uchovávali potraviny už v pravěku, kdy sušili ovoce nad ohněm. Křížaly či sušené švestky nahrazovaly našim prababičkám laskominy a zároveň jim dodávaly potřebné vitamíny, minerální látky a vlákninu. Sušením se dá upravit ovoce, zelenina, houby a bylinky nebo dokonce i maso. Výsledné produkty potom můžete konzumovat jen tak nebo můžete trošku experimentovat a zkusit si vyrobit třeba domácí müssli.
Pro domácí sušení potravin nepotřebujete konzervační látky, sůl ani cukr. Vše tedy zůstane čistě přírodní. Výhodou pro skladování je i podstatné snížení objemu a hmotnosti.

Jak tedy domácí plodiny správně sušit?
Teplota při sušení by měla být 30 až 70°C. V letních měsících se tedy dá sušit i venku na vzduchu. Tato forma sušení je nejekologičtější a nepotřebujeme k ní žádnou počáteční investici. Jelikož venkovní teploty nedosahují závratných výšin, je sušení venku i velmi zdravé. Čím pomaleji totiž sušíme, tím víc prospěšných látek v dané potravině zůstane.
V zimních měsících se můžeme buď držet způsobů našich babiček a sušit nad kamny nebo využít moderní vymoženosti a pořídit si sušičku. Obzvlášť u švestek či meruněk, které obsahují hodně vody, vám sušička bude užitečným pomocníkem. Sušit se dá i v troubě, avšak u některých potravin by musela trouba běžet několik hodin, což by nebylo ekonomické ani ekologické.

Dobrá rada nad zlato
Zde je pár rad, které byste o sušení měli do začátku vědět.
• Vybírejte tak akorát zralé plodiny. Nahnilé plody nepoužívejte!
• Všechny plodiny je třeba před sušením omýt a osušit.
• Plody vypeckujte či zbavte jádřinců a případně i oloupejte (slupka bývá po usušení tvrdá).
• Při sušení kontrolujte, zda potraviny neplesniví.
• Po usušení skladujte produkty svého snažení v dobře utěsněných nádobách, aby se k nim nedostala vlhkost vzduchu.
• Dejte přednost skladování na tmavém místě s nižšími teplotami.

A teď už jen zbývá se do toho pustit!

Rádi byste si sezónní ovoce a zeleninu ze zahrádky uchovali i pro zimní období a nepřišli o drahocenné vitamíny? Jedním z nejzdravějších způsobů je konzervace sušením, která zachová až 80% prospěšných látek, včetně vitamínu A a B. Klesá pouze obsah vitamínu C. I tak se však jedná o bezkonkurenční zásobárnu vitamínů.